Våra dacar

Vår första dac ritades redan sommaren 1996. Den var baserad på CS4328, en på den tiden välrenommerad dac-krets. Eftersom den inte lät tillräckligt bra så blev det ingen tillverkning.
Vår nästa dac ritades några månader senare. Som dac-krets användes CS4390. Den dacen lät bra och kom att tillverkas under tio år.
I april 2007 släppte vi vårt nästa dac-system. Ett modernt, mjukvarustyrt, system med volymkontroll. Vi använde CS4398.
2010 utvecklade vi det hela då vi adderade en samplingfrekvensomvandlare för att sampla upp till 192 khz och undertrycka jitter. Stor omsorg lades vid att ordna en bra klocka.
I den dac som byggdes in i vårt försteg Pre 906 provade vi en tämligen unik variant av spänningsreglering som visade sig fungera utmärkt.

2014 började CS4398 kännas antik. Flera olika dac-kretsar provades, vi fastnade för AKM.
2016 presenterade vi en helt ny dac: D90. Den hade en ny digitaldel och en mycket genomtänkt analogdel vars första version sett dagens ljus i form av DA09.
2018 var det dags för nästa dac, ett high end system avsett för inbyggnad i Pre 906, men som nu även finns som fristående dac, D900.


En dac består av två delar: Digitaldelen som tar emot och avkodar den digitala insignalen och analogdelen som flyttar den analoga signalen från digitaldelens utgång till de analoga utgångskontakterna.

För att ett dacchip skall kunna fungera optimalt så är det viktigt att dess spänningsmatning är så ren som möjligt.
Digitaldelen i D90 får sin matning från vår diskret uppbyggda regulator och filtreras av en stor kondensatorbank.
Även digitaldelen i D906 använder en av oss utvecklad spänningsregulator, men den är väldigt annorlunda än i D90, vilket avspeglas av dess pris.

Analogdelen skall filtrera bort rester från DA omvandlingen och den skall ha en god kapacitet att driva utgången. Egentligen är analogdelen i en dac en förförstärkare med ett inbyggt filter som filtrerar bort frekvenser över ca 50 khz.

Analogdelarna i D90 och D906 använder i princip samma komponenter, det som skiljer är arkitekturen.

Framtidssäker
Utvecklingen på det digitala området är snabb, men på det analoga området händer inte speciellt mycket. Därför är en tio år gammal analogdel fortfarande modern, medans en 10 år gammal digitaldel är antik. Den senaste generationens dacchip är visserligen imponerande, men gissningsvis så kommer det så småningom en ny generation.

Därför är våra digitaldelar mycket enkla att byta ut. Om det släpps en ny generation dacchip så är det mycket troligt att vi kommer att använda dessa i våra framtida digitaldelar.
Redan idag så erbjuder vi byte av digitaldelen i vår gamla dac DA09. Du kan alltså lämna in din DA09 till oss och få den uppgraderad med en helt ny digitaldel. 
Samma sak gäller dacen som sitter inbyggd i Pre 906.D90
Utsida
D90 är en gedigen apparat med sina oljade träsidor och front/tak i slipad/eloxerad aluminium.

Ingångar
D90 har en balanserad digital ingång. Om man ansluter den via en rca-xlr kabel så kommer den att förbli nästan helt korrekt balanserad, under förutsättning att kabeln är symmetriskt, därför att signalen tas emot av en transformator.
Har man en källa med digital rca utgång skall man alltså ansluta denna till den digitala xlr ingången på D90 med en rca-xlr sladd. Anledningen till att D90 inte har någon digital rca ingång är därför att det är bättre med en xlr ingång.

Den gamla sortens toslink-system, där man tog ut en propp ur kontakterna innan man stoppade in ljusledarkabeln, var ingen höjdare. Dagens toslinksystem innebär ett stort kliv uppåt, numera låter toslink bra. Toslinkingången på D90 är alltså en fullgod ingång.

Usb ingången på D90 använder inte datorns spänningskälla, den har en egen spänning och undkommer på så vis alla de störningar som finns i datorn.

Max sampling på ingångarna är 192 khz.

Digitaldel
D90 använder det fina dac chipet AK4495. En spänningsreferens av bästa sort ger spänningsregulatorn till dacchipets analoga sektion en exakt och brusfri referens som tillsammans med en rejäl filterbank borgar för att AK4495 har en optimal arbetsmiljö.

Data från någon av de digitala ingångarna läses in i ett minne och klockas ut av en stabil klocka. På så vis säkras en mycket hög undertryckning av jitter. Data samplas alltid upp till 192 khz.
Systemet styrs av en mikroprocessor med för ändamålet skräddarsydd mjukvara.
Ljudet kan justeras av användaren genom att via en dil omkopplare knappa in olika digitala filter.

Analogdel
D90 har en analogdel som är uppbyggd av närmast kompromisslösa förstärkare och spänningsregleringar. Arkitekturen är lika enkel som genomtänkt.

Lurutgång
D90 har en hörlursutgång som driver lurar med både hög och låg impedans.
D90 kan konfigureras så att lurutgången driver huvudutgångarna. Då får D90 14 db högre utnivå, vilket vid något enstaka tillfälle kan behövas om man ansluter D90 direkt till ett slutsteg.

Nätdel
Nätdelen i D90 använder en toroidtransformator, har avstörda likriktare, kapacitansmultiplikatorer och ett bra nätfilter. Transformatorn har två lindingar för digitaldelen: En för dac-chipets analoga funktioner och en för resten av digitaldelen.DA900
DA900 är en dac som finns för inbyggnad i Pre 906 eller som fristående dac. Som fristående heter den D906.
DA900 har DSD ingång.

Digitaldel
DA900 har usb, rca, xlr och toslink ingång. USB ingången tar både DSD och PCM.
DA900 har en digitaldel som använder bland det finaste som finns i form av digitala kretsar, däribland AK4497 och har ett otroligt fint system för spänningsmatning som består av en separat regulator för varje förbrukare.
Vi är mycket stolta över DA900 eftersom det är en av de allra bästa dacar som finns.

Analogdel
DA900 har en signalbalanserad analogdel med separata kort för varje kanal.
Systemet för nätdel består av en huvudnätdel tillsammans med en regulator på varje analogdelskort. Solida kopparplan i korten för plusspänning, minusspänning och jord ger en optimal koppling mellan spänningsregulator och förstärkarsteg.