Våra hörlursförstärkare

Vår första hörlursförstärkare var Ear 90. Den lanserades hösten 2002. Ear 90 blev mycket omtyckt, försäljningen överträffade alla förväntningar och recensenterna var lyriska.

Sommaren 2014 påbörjades utvecklingen av tre nya, friska och starka hörlursförstärkare: Ear 903, Ear 90 MKII och Ear 09. Trots att Ear 09 är den enklaste av dem så är den bättre än toppmodellen av den gamla Ear 90. Bättre ljud och en helt annan byggkvalitet.

Vi har idag fyra olika modeller av hörlursförstärkare som tillfredställer hela skalan av användare, från dig som vill ha en välljudande och lättanvänd hörlursförstärkare till dig som bara nöjer dig med det allra bästa.


Ear 09
Vår enklaste modell är Ear 09. Att ansluta den är enkelt: In med rca kablarna från förstärkarens tape utgång eller från signalkällans utgång, plugga in 6,3 mm kontakten som sitter på hörlurarnas kabel och njut. Trots enkelheten och det relativt låga priset är ljudet utmärkt, mjukt, ofärgat, rent och musikaliskt.
Ear 09 är avsedd för dig som vill ha en bra hörlursförstärkare som är lätt att använda, utan att det kostar skjortan.

Ear 90 MKII
Vår nästa modell är Ear 90 MKII. Den bygger på samma plattform som Ear 09, men är förfinad. Den balanserade ingången, tillsammans med kompromisslösa signalkretsar, ger ett annat djup, en stabilare botten och en mjukare diskant med mer detaljer.

Utgången på Ear 90 MKII är den vanliga 6,3 mm utgången, det är bara att plugga in lurarna och välja sin favoritmusik.

Ear 903
Vill man ha en ännu bättre och ännu snyggare lurförstärkare så skall man välja Ear 903. Skillnaden mellan Ear 903 och Ear 90 MKII är att Ear 903 har en bättre nätdel, signalbalanserad utgång och en annan låda.

Signalbalanserad utgång betyder att lurarna drivs mot signalinvers, istället för mot jord, vilket är en stor fördel. Det är visserligen lite besvärligt att fixa med en anslutning av lurarna, men belöningen kommer i form av ett bättre ljud än vad som är möjligt när lurarna drivs mot jord.

Vi hjälper dig med anslutningen av dina lurar till Ear 903. För det mesta så kan man enkelt byta ut 6,3 mm kontakten mot en 4 pol xlr. Om det inte går, så finns det flera företag som säljer kompletta hörlurskablar.

För att göra det möjligt att lyssna på hörlurar som inte har balanserad kabel så har Ear 903 även en vanlig 6,3 mm hörlursutgång.

Ear 903, liksom Ear 909, finns att få med träsidor i olika trädslag. Vi håller alltid körsbär och valnöt i lager, men det kan även finnas ek, lönn, bok, mm. Vi kan ordna sidor av tropiska trädslag, men endast om dessa går att få tag i som FSC certifierade.

Du som väljer Ear 903 gör det därför att du vill ha en bättre och snyggare hörlursförstärkare än Ear 90MKII och därför att du förstår fördelarna med att ansluta dina hörlurar till en signalbalanserad utgång. 
Vill man spetsa till ljudet från Ear 903 ytterligare, då kan man välja till den stegade Elma volymkontrollen.

Ear 909

Om man endast nöjer sig med det allra bästa, då skall man köpa sig en Ear 909. Den använder samma system för nätdel som vårt försteg Pre 906.
Ear 909 har tre olika utgångar: 6,3 mm, en st 4 pol xlr och ett par 3 pol xlr.
Det finns både xlr och rca in. Volymkonrollen är en Elma.
Ljudet, jämfört med Ear 903, är mjukare och större.


Balanserade ingång
Ear 90 MKII, Ear 903 och Ear 909 har balanserad ingång och skall därför anslutas till en balanserad utgång. Men om man inte har en signalkälla med balanserad utgång, då kan man använda en rca-xlr kabel. Att använda en sådan kabel är inte perfekt, men tillräckligt bra för att vi gärna rekommenderar det. Vi säljer sådana kablar av utmärkt kvalitet.


Gemensamt

Ear 90 MKII, Ear 903 och Ear 909 har ett nätfilter som, bland annat, blockerar likspänning och de använder riktligt med polypropylenkondensatorer och 105 graders lågimpedanselyter.

Nätdelarna använder kapacitansmultiplikatorer, virtuella batterier på hifi språk, för att undertrycka störningar.
Kretskorten i våra hörlursförstärkare är fyrlagers med solida kopparplan för jord och matningsspänningar. Det, tillsammans med att nätdelens regulator levererar sin spänning direkt till matningsplanen utan något kablage, innebär en optimal koppling mellan nätdel och förstärkare.
Själva nätdelen har ett eget kort för likriktning, passiv filtrering och aktiv filtrering.

Signalvägen i våra hörlursförstärkare är likspänningskopplad. Det betyder att det inte finns några kondensatorer i signalvägen. Istället finns en skyddskrets som skyddar utgången mot likspänning.

Volymkontrollen som används i Ear 09, Ear 90 MKII och Ear 903 är den vida välkända Alps RK27. Den är inte bäst ur tekniskt synvinkel, men den färgar inte ljudet, en egenskap som är lika avgörande som ovanlig för volymkontroller. Summerar man dess egenskaper är det här den allra bästa volymkontroll som man kan hitta i prisklassen, men även över.

Vi mäter upp volymkontrollerna och sorterar dem i tre klasser: De bästa hamnar i Ear 903 och Ear 90 MKII, de näst bästa hamnar i Ear 09. De som hamnar i den tredje klassen används inte alls. Vi sorterar bort ungefär en volymkontroll av tio pga kanalobalans.

Till Ear 903 erbjuder vi som option en Elma volymkontroll. Det är en mekanisk omkopplare med 24 st lägen. Mellan varje läge sitter ett vanligt metallfilmsmotstånd. Färgningen är minimal och ljudet är avsevärt bättre än med Alps RK27. Elmaomkopplaren som vi använder är ihopsatt av danska Dact Audio.
Ännu bättre
Men, bara för att Ear 909 är bättre än Ear 09, så betyder det inte alls att Ear 09 är dålig. Ear 09 är en alldeles utmärkt förstärkare därför att alla våra produkter bygger på den kompromisslösa visionen om ett mjukt, neutralt, tydligt och behagligt ljud. Och det börjar med Ear 09 för att bli ännu bättre med Ear 90 MKII och för att fulländas med Ear 909.