105M

Image

Målsättningen har varit att utveckla en högtalare som har ett öppet, rent och dynamiskt ljud och som kan spela all slags musik.

Mycket viktigt för oss har varit att göra ett diskantsystem som inte spricker, som alltid låter mjukt även på sådant som är svårt att återge såsom flygel och akustiska kvinnoröster.

En liten högtalare kan inte gå speciellt djupt i basen. Men, den bas som finns har en förbluffande renhet, slagkraft och nyansering.

 • Delningsfilter

  Ett delningsfilter ordnar så att rätt frekvenser hamnar hos rätt element.
  För att filtret skall fungera så krävs komponenter med små förluster. För att ljudet skall bli bra krävs komponenter som är neutrala. Därför använder vi polypropylenkondensatorer av industrikvalitét och spolar som består av breda kopparband.

  Filtret beräknas för att ”se” en viss impedans. Om denna impedans ändras allt för mycket så slutar filtret att fungera. Därför så är båda elementen impedanskorrigerade.

  Delningsfiltret sitter monterat i ett eget utrymme innanför lådans baksida. Fördelarna, jämfört med att montera filtret inuti själva lådan, är flera.
  Man slipper problemet med att filterkomponenterna störs av de vibrationer som finns inuti själva lådan.
  Spolarna kan monteras på ett optimalt sätt i relation till varandra och till störfälten från högtalarelementens magneter och internkablage.

  Filtret är delvis monterat på ett kretskort. På detta sitter maskinlödda komponenter. Kopparbanorna är både tjocka och breda.
  Runtom kretskortet sitter spolarna. De är limmade i själva lådan eftersom de är alldeles för klumpiga för att enkelt monteras på kretskortet.

  Repeterbarheten på varje filter är nästan 100% vilket, tillsammans med snäva komponenttoleranser, gör att filtren blir mycket lika varandra.

  För att undvika att magnetfält från spolar och element stör internkablaget så består det av tjocka, fyrtvinnade kablar. (starquad)

  Läs mer om delningsfilter.

 • Låda

  I en högtalare översätts rörelser i högtalarelementens koner till musik. Det är dessa rörelser, musiken, som vi vill höra. Vi vill inte höra rörelser från högtalarens låda eftersom dessa rörelser gör musiken grumlig, dessa rörelser är distorsion.

  Därför så tillverkar vi våra lådor i ett 24 mm tjockt laminat som består av viskoelastiska skikt och tät, styv, plywood.

  Invändigt är lådan stagad.
  Diskanten har ett eget litet rum för att förhindra att vibrationer från baselementet stör de känsliga diskanttonerna.

  Läs mer om lådor.

 • Dämpning

  För bästa transientsvar är lådan dämpad enligt Stig Carlssons princip: Mer dämpning nära konen, mindre dämpning längre bort från konen.
  Det har vi ordnat genom att använda fårull bakom bas/mellanregister och plastdämpning längre bort från elementet.
  I hifi butiker kallas plastdämpningen för Acoustic xx, specialutvecklat och med makalösa egenskaper för just högtalare. I sybutiker kallas samma material för kuddstoppning. Fårull av den tvättade och kardade typ som vi använder används även i dockor.

 • Data

  Storlek på bas: 6,5".

  Verkningsgrad: 91 db/W/m.
  Läs mer om verkningsgrad.
  Delningsfilter: 24 db.

  Impedanskorrigerade element.
  Läs mer om delningsfilter och impedans.
  Höjd: 390.
  Bredd: 240.
  Djup: 300.

  Vikt per st: 15 kg.

 • Diskant

  Två olika diskanter finns att välja mellan.

  Ringradiator.
  En utmärkt diskant som låter både rent och dynamiskt. Det här är en oerhört fin diskant som gör väldigt bra ifrån sig, även i system där ribban är satt mycket högt.

  Banddiskant.
  Ett påkostat element för den som vill ha det allra bästa.

 • Bassystem

  Den som vill ha en stadig fullregisterhögtalare kan komplettera med det matchande  bassystemet.
  Bassystem.

PRISER
Lackerad i klarlack eller valfri färg. 24 000 kr
Med banddiskant 34 000 kr
Fanér i önskat trädslag På förfrågan