D90

Image

Med D90 och vår nya hörlursförstärkare Ear 903 inleder vi en ny era. De nya produkterna har snyggare lådor, med samma yta på tak som på front och sidor i oljat trä.
Invändigt så är de mer raffinerade än sina föregångare. De använder ännu bättre komponenter, de använder 4 lagers kretskort och de har en betydligt mer sofistikerad design.

 • Digitaldel

  D90 använder ett alldeles nytt 32 bit dac chip från AKM. Usb ingången är asynkron och samplar 192 khz. Förutom usb ingång så finns det ingångar för koaxkabel och toslink.

  Innan dataströmmen omhändertas av dacchipet så rensas data från jitter med hjälp av en PLL stabiliserad klocka.

  För att ett dac chip skall kunna fungera optimalt så är det viktigt att dess spänningsmatning är så ren som möjligt. D90 använder vår diskret uppbyggda regulator tillsammans med en stor filterbank.

 • Analogdel

  Stor vikt har lagts vid analogdelen. Såväl spänningsregulator som förstärkarsteg håller yppersta klass.

  Spänningsregulatorn använder en av de allra bästa spänningsreferenserna som finns, Maxim 6126, dubbel förregulator med elektroniska filter och en spänningsregulator som är är baserad på precisions operationsförstärkare. Det finns ingen dac i denna prisklass som har ett system för spänningsreglering som kan mäta sig med D90.

  Läs mer om spänningsregulatorer och nätdelar.


  Analogdelens funktion är att överföra signalen från dacchipet till utgångskontakterna. Analogdelen skall filtrera bort rester från DA omvandlingen och den skall ha en god kapacitet att driva utgången.

  Egentligen är analogdelen i en dac en förförstärkare med ett inbyggt filter som filtrerar bort högfrekventa störningar från digitalsystemet. Det är därmed väldigt viktigt att analogdelen är välgjord.

 • Nätdel

  Våra gamla dacar, DA9 och DA09, använde kretskortsmonterade transformatorer med  EI kärna. D90 använder en toroidtransformator. En sådan transformator är bättre, men även dyrare.

  D90 har i sin nätdel avstörda likriktare, kapacitansmultiplikatorer och ett bra nätfilter.

 • Framtidssäker

  Liksom DA09 var, så är D90 framtidssäker: Digitaldelen kan enkelt bytas eftersom den sitter monterad i en sockel och hålls fast av några skruvar. Om det i framtiden presenteras ännu bättre dacteknik än den som vi använder i D90 så kommer vi att ta fram en ny digitaldel till D90.

 • Hörlursutgång, volymkontroll och förstärkt utgångssignal

  D90 har en riktigt bra hörlursutgång som med lätthet driver lurar med både hög och låg impedans.

  Volymkontrollen är digital och påverkar både hörlursutgången och den vanliga utgången.

  En digital volymkontroll är överlägsen alla andra volymkontroller, utom de som använder mekaniska omkopplare tillsammans med fasta motstånd. En digital volymkontroll är dessutom billig eftersom den består av en enkel givare (D90 använder en potentiometer) som styr en dataprocessor som i sin tur styr den volymkontroll som finns inbyggd i alla dacchip.   D90 finns, endast eloxerad svart, även utan volymkontroll och lurutgång.

 • Utgångsnivå

  Om D90 ansluts direkt till ett slutsteg så kan den ordinarie utgångsnivån vara för svag, beroende på slutstegets förstärkning, högtalarnas verkningsgrad och hur starkt man vill kunna spela. Därför så är utgången konfigureringsbar så att man kan välja om man vill låta hörlurssteget eller den ordinarie utgångsförstärkaren driva utgången. Om D90 konfigureras så att hörlursutgången även driver den vanliga utgången så ökar utnivån med 14 db.

 • Ingångar

  1 x USB, 192 khz asynkron.
  1 x koaxial via xlr.
  1 x toslink.

  Den koaxiala xlr ingången ansluts till en rca utgång med en rca-xlr kabel.

  Läs mer om kablar.
  Rca till xlr kabel.
  Ingång väljs med en vippa på framsidan.

 • Utgångar

  D90 har ett par balanserade utgångar och ett par obalanserade.
  Hörlursutgången sitter på framsidan.

 • Data

  Antal bitar: 32.
  Max sampling: 192 khz.

  Ingångsimpedans xlr in: Standard 75R. Kan fås med 110R.
  Utgångsimpedans, rca och xlr: 100R.
  Utgångsimpedans hörlursutgång: 0R.
  Adderad förstärkning på hörlursutgången: 14 db.

  Bredd: 245 mm.
  Höjd: 52 mm.
  Djup: 206 mm.
  Vikt: 2,5 kg.

 • Utförande

  D90 är eloxerad i svart eller natur.

  Sidor finns i olika trädslag:

  Körsbär
  Valnöt
  Bok
  Lönn

 • PRESS

  Test av D90 och A90 i Tyska Fidelity Test av D90 i HiFi & Musik nr 4-2018
PRISER
D90 med volymkontroll och hörlurstsutgpång 14 900 kr
D90 utan volymkontroll och hörlurstsutgpång 13 400 kr