Våra högtalare

Vi tillverkar i huvudsak två modeller av högtalare som vi visar upp på vår hemsida, men kan erbjuda fler modeller för den som vill specialbeställa.

Våra högtalare presterar en stor och öppen ljudbild, med hög närvarokänsla, en detaljerad och slagkraftig bas, ett tydligt mellanregister och en diskant som inte spricker.

En klar kvinnoröst i en kyrka återges alltid kristallklart och silkeslent. En slagkraftig bas och nedre mellanregister gör att dynamiken i en konsertflygel kan upplevas.

Hög verkningsgrad ger god dynamik, men ändå ett ljud som alltid är mjukt och levande.
Vi strävar efter att ha kontroll i alla register, från den silkeslena diskanten, till våra aktiva bassystem där basen går djupt, men samtidigt är så artikulerad att den med lätthet tar fram brutaliteten hos ett rockband.

Våra lådor är dämpade med viskoelastiska skikt.
Invändigt dämpar vi lådorna med både ull och plastvadd för att erhålla maximalt transientsvar. De filter som vi använder är branta därför att branta filter ger den bästa ljudbilden.


105M
105M är avsedd för den som vill ha en liten högtalare som lätt smälter in i ett rum, för den som behöver en monitor till sin studio eller för den som vill använda 105M som toppsystem i en fullregisterhögtalare.

105M är inte optimerad för att kunna gå djupt i basen, den är optimerad för att ge en mycket ren och tydlig bas, men ändå så djup som möjligt inom de begränsningar som ett 6,5 tums baselement ger.
Vi har kunder som lyssnar på orgelmusik med 105M och är mycket nöjda, men om djup bas har högre prioritet än den torra och rena bas som 105M har, då skall man antingen titta på 125 eller komplettera 105M med ett bassystem.

Som bas kan man använda någon annan tillverkares subbas. Delningen bör ligga runt 70-80 hz. På vissa subbasar kan man justera fasen, vilket är en fördel. Volymen måste kunna justeras.
Vill man ha en riktigt bra bas, då skall man förvandla 105M till en trevägshögtalare genom att använda två st bashögtalare.
Vi erbjuder två olika modeller av bashögtalare som passar ihop med 105M. Ett par som använder passiv delning och tio tums element och ett par som använder aktiv delning, ett lågt Q värde via elektronisk kompensation och 12 tums element.

Vi har kunder som har bytt ut sina utslitna Quad ESL63 mot 105M för att använda dem i kombination med Gradients bassystem. Trots att Quad ESL63 är en av de allra bästa högtalare som finns så har man upplevt en förbättring, vilket är oerhört smickrande.

105M är en stadig högtalare som trots sin lilla storlek väger 15 kg. Matchande stativ finns.

125
125 är identisk med 105M, men lådan är större. Därför har 125 en djupare bas till priset av en bas som inte är lika knivskarp som hos 105M. 125 är optimerad att användas i hemmiljö och är en högtalare som man med största glädje kan leva med under många år utan att sakna botten och samtidigt kunna njuta av en ren, nyanserad bas.

Diskant
Som standard använder 105M och 125 en ringradiatordiskant. Det är en mycket bra diskant eftersom den alltid låter klart och rent. Även de mest kristallklara toner återges utan att det skramlar eller låter vasst.
Som ett ännu bättre alternativ erbjuder vi en banddiskant. Då får man en diskant i absolut toppklass.

Filter
Branta 24 db filter är för oss en självklarhet helt enkelt därför att de låter bäst. De gör att elementen arbetar i de frekvensområden där de är optimerade att fungera bäst och de ger en ljudbild som bibehålls även när man flyttar sig.
Spolarna i delningsfiltren är bandspolar. I impedanskorrigeringarna använder vi spolar av tråd.

Filtret i 105M och 125 är monterat i ett eget utrymme i lådans baksida.
En spole är monterad i varje hörn. Det betyder att avståndet mellan spolarna är så stort som möjligt och att det är så långt som möjligt mellan spolarna och elementens magneter.
Det är viktigt eftersom spolar sänder ut magnetfält, men är samtidigt känsliga för magnetfält från andra spolar och från elementens magneter.
En annan fördel är att kondensatorerna inte störs av de vibrationer som finns inuti lådan.

Verkningsgrad
Hög verkningsgrad ger en god dynamik och en bra ”live” känsla. Därför är våra högtalare lättdrivna.
Bra element och spolar av tjock tråd eller band gör att man får högre verkningsgrad. Men styva koner som inte bryter upp blir lite tyngre och lådor måste göras stadiga, för att nämna två saker som sänker verkningsgraden, men är nödvändiga för att det skall låta bra.

Lagerhållning
Våra högtalare lagerhålls vanligtvis omonterade med obehandlad låda. Det gör att du kan välja om du vill ha dem klarlackerade, målade, eller med fanér.