Signalkällor

Utvecklingen på det digitala området har varit stor under de senaste åren. CD-spelaren är idag antik. Därför är många CD-spelare numera baserade på DVD läsare.

Många använder en PC istället för en CD/DVD-spelare. Ljudmässigt fungerar det utmärkt och man får en rad fördelar då man lätt kan komma åt musik, både från internet, sitt lokala nätverk och musik som man lägger in på PC:ns hårddisk.

Signalen från PC:n tas digitalt via usb eller ljudkort som har spdif, alltså digital utgång.

DVD/Blueray-spelare eller PC/Mac är idag fullgoda signalkällor, även med prislappar långt under 10 000 kr. Det var inte länge sedan som man bara kunde drömma om så bra signalkällor till ett så lågt pris, eller utan att se till priset. Utvecklingen har alltså varit helt enastående.

Det är helt och hållet en smaksak om man vill ha sin musik datalagrad eller om man föredrar att ha den på CD/DVD.

Data/DVD/Blueray används enbart som lagring och digital uppspelning. Omvandligen till analog, DA-omvandlingen, måste ske utanför datorn/spelaren. Dels därför att det finns mycket störningar inuti digitala apparater, men egentligen främst för att analogdelarna i separata dacar för det mesta är bättre.
Hur bra de digitala delarna än är så går det inte att få ett rent och klart ljud som inte spricker i diskanten och som har tyngden i basen utan bra analogdelar.