Signalkällor

Digitala signalkällor

Det är en smaksak om man vill ha sin digitala musik i någon form av dator, eller om man vill ha den på CD.

Om man spelar CD så skall man ha en modern maskin därför att den gamla tidens CD spelare inte låter bra. Det finns en massa stofiler som krampaktigt och med känslomässiga förklaringar håller fast vid sina gamla CD spelare, men det är bara att inse: De där gamla CD spelarna hör hemma i första bästa container märkt med elkretsens logga, eller möjligen på ett museum. Detta oavsett vad de kostade när de var nya.
Vi skall vara mycket tacksamma för de otroligt fina digitala lagringssystemen och de digitala signalkällor som datoriseringen har medfört.

Förutom en modern CD spelare så kan man kan med fördel använda en DVD eller Blueray spelare.
Oavsett CD/DVD/Blueray så skall man vara vaksam på att den maskin man anskaffar har ett neutralt ljud. I en butik så kan den ovana avgöra om en maskin låter bra eller inte, men att avslöja ett färgat ljud, det kan ta veckor i hemmiljö.


Om man har sin musik datalagrad så finns det en rad olika möjligheter.

Vissa köper en Raspberry Pi som de kompletterar med audiomodul och egenhändigt bygger ihop och stoppar in i en låda. Det finns massor med info på nätet om hur man bär sig åt.

Andra köper någon form av nätverkspelare, till exempel Bluesound eller Sonos som de kopplar upp mot en extern hårddisk och styr från sin telefon.

Eller så använder man en dator som man koppar till sin dac via trådlöst nätverk. På nätet så kan man köpa mottagare som tar emot trådlöst nätverk och gör om signalen till spdif, alltså den digitala signal som en dac vill ha.

Det allra enklaste är att koppla ihop sin dac med en laptop, man ersätter alltså den gamla CD spelaren med en laptop rakt av.

Innan man slår till på någon dyr media/nätverksspelare från någon hifi tillverkare så bör man fundera över vad man får. Är innehållet i en sådan maskin så mycket raffigare än vad en Raspberry Pi, en enkel laptop eller en Bluesound är, att det är värt mellanskillnaden? Det kan bara den som överväger köp avgöra.