Kablar

Kablar
De sladdar vi säljer är inte världens bästa, men de är neutrala och fungerar ypperligt i ett väldesignat hifi system, till skillnad från många audiofila alster.


En kabels arkitektur är viktig. En balanserad sladd skall bestå av minst två tvinnade ledare. Vissa använder fyra ledare. Då minskar känsligheten mot störningar samtidigt som störfältet runt kabeln reduceras.

En signalkabel kan vara tunn. Eftersom impedansen är hög så är den ström som går genom kabeln så liten att en begränsad ledararea inte kan påverka.

En högtalarkabel, däremot, måste vara tjock och helst tvinnad. Normalt har man ju ingen skärm runt en högtalarkabel, därför är tvinningen extra viktig.

En bra nätkabel fungerar som ett nätfilter för höga frekvenser. 

Kontakterna är viktiga, därför att det uppstår effekter som påminner om likriktare om kontakten inte är tillräckligt bra.

Mellan kabelns ledare så finns en isolator, dielektrikum. Olika kablar har dielektrikum av olika typer av plast där teflon anses vara bäst.
Som ledare anses silver vara bäst, men det finns de som anser att silver låter vasst och skränigt. Min uppfattning är att det handlar om systemanpassning. I ett välgjort system med balanserade överföringar så låter silver utmärkt.

En kabel har en induktans och en kapacitans. Båda dessa är ”parasitiska”, dvs det är oönskade egenskaper som beroende på hur systemet runt om ser ut, kan ställa till med en hel del trassel.