Akustik

Nästan alla rum behöver någon typ av akustikförbättrande åtgärder. Det spelar ingen roll hur mycket pengar man lägger på sin anläggning, är akustiken kass så kommer det ändå inte att låta bra.

Tak är lätta att dämpa. Antingen med ett undertak eller genom att sätta upp panel, lister eller reglar. Det behöver varken bli fult eller dyrt.

Är väggarna i gips, så kan det löna sig att med ett dämpande gummilim montera ytterligare en gips eller spånskiva ovanpå. En annan variant som ger bättre dämpning är att ca 10 cm ut från väggen sätta upp panel med en spalt på 10-30 mm mellan varje bräda. Utrymmet mellan panel och vägg fylls delvis med isolering.

Gillar man inte heltäckande mattor så kan man istället välja ett golv med en mjuk yta. Ett trägolv har till exempel en mjukare yta än ett laminatgolv.
Ett trägolv i ett grovporigt trä, eller ett klinkergolv, reflekterar ljudet åt alla håll. Även det är en stor fördel jämfört med en helt plan ytan som ett laminatgolv eller en gipsvägg.

Prova ut högtalarnas optimala placering. Den varierar med rummet, slutsteget och med själva högtalaren.
En låda i MDF eller spånplatta sprider i sig en hel del ljud, det är alltså inte bara från elementens koner som det kommer ljud, vilket gör dem extra knepiga att placera.

I teorin skall en högtalare ge 6 db högre ljudtryck i basen än i övriga registret för att kompensera för att en högtalare är rundstrålande i låga frekvenser. Men i praktiken förstärks ljudet av både golv och vägg. Placeringen av en högtalare avseende bas är blir därför beroende av hur högtalaren är gjord. Vissa kan stå nära bakväggen, andra mår bra av att komma ut en bit i rummet.
Det hela kompliceras ytterligare av att bas inte är gratis. Om högtalaren ställs nära bakväggen så får man mer bas, men det är inte alls säkert att den basen är av bra kvalitet. Att tvinga fram bas ur en liten högtalare genom att ställa den nära väggen kan alltså innebära en försämring som kan upplevas som att den påverkar ganska högt upp i frekvens. 

En förstärkare med hög dämpfaktor, eller ännu hellre, en förstärkare som driver ström istället för spänning, förenklar högtalarplaceringen.

Resultatet man kan få genom att ställa framför allt lådor i MDF eller spånplatta på allt från spikes till gummikuddar är högst påtagligt. Det är viktigt att hindra vibrationer från lådan från att fortplanta sig i golvet.

Rum med extrema former bör undvikas. Långa utrymmen, till exempel korridorer och hallar, har en förödande effekt på basen. Stora rum med lite dämpning ger en höjning av diskanten.

Rummet bör möbleras så att högtalarkablarna blir så korta som möjligt. Kablarna från försteget kan vara långa, det påverkar väldigt lite eftersom det är spänning som överförs i dem, men eftersom det överförs ström i kablarna mellan slutsteg och högtalare skall denna kabel vara både kort och tjock.

Högtalarkablarna skall vara lika långa i båda kanalerna. Om man får en för lång kabel till ena högtalaren så skall man inte lägga den i en härva eftersom man då får en induktiv verkan som kommer att påverka både delningsfilter och slutsteg.