Akustik


Akustik
Nästan alla rum behöver någon typ av akustikförbättrande åtgärder. Det spelar ingen roll hur mycket pengar man lägger på sin anläggning, är akustiken kass så kommer det ändå inte att låta bra.

Tak är lätta att dämpa. Antingen med ett undertak eller genom att sätta upp panel, lister eller reglar. Det behöver varken bli fult eller dyrt.

Är väggarna i gips, så kan det löna sig att med ett dämpande gummilim montera ytterligare en gips eller spånskiva ovanpå. En annan variant är att ca 10 cm ut från väggen sätta upp panel med en spalt på 10-30 mm mellan varje bräda. Utrymmet mellan panel och vägg kan fyllas med isolering.

Gillar man inte heltäckande mattor så kan man istället välja ett golv med en mjuk, oregelbunden yta. Ett trägolv har en mjukare yta än ett laminatgolv och ett klinkergolv har en något oregelbunden yta.

Prova ut högtalarnas optimala placering. Den varierar med rummet, slutsteget och med själva högtalaren.
En låda i MDF eller spånplatta sprider i sig en hel del ljud, det är alltså inte bara från elementens koner som det kommer ljud. Delningsfiltrens branthet påverkar även.

En förstärkare som driver ström istället för spänning kommer att minska betydelsen av såväl akustik som högtalarplacering i det nedre frekvensområdet.

Resultatet man kan få genom att ställa framför allt lådor i MDF eller spånplatta på allt från spikes till gummikuddar är högst påtagligt. Det är viktigt att hindra vibrationer från lådan från att fortplanta sig i golvet.

Rum med extrema former bör undvikas. Långa utrymmen, till exempel korridorer och hallar, har en förödande effekt, liksom rum med lite dämpning.

Kablarna från försteget kan vara långa, det påverkar väldigt lite eftersom det är spänning som överförs i dem, men eftersom det överförs ström i kablarna mellan slutsteg och högtalare skall denna kabel vara både kort och tjock.

Kablarna skall vara lika långa till båda kanalerna. Om man får en för lång kabel till ena högtalaren så skall man inte lägga den i en härva eftersom man då får en induktiv verkan som kommer att påverka både delningsfilter och slutsteg.