Vanlig potentiometer
Framför allt förr i tiden så satt det en potentiometer som volymkontroll i en förstärkare. Som resistansmaterial användes kol eller någon typ av plast.

Kolbanepotar kan fås väldigt neutrala, medans en plastpot kan låta bättre rent tekniskt, men färgat. Just att ljudet från dem är färgat, i alla fall de som vi har provat, gör att man kan tycka att de låter riktigt bra i några dagar, men med tiden så blir man ganska trött på dem. Det finns många hifi apparater i den övre prisskalan som använder plastbanepotar. Gemensamt för dem är att ljudet är färgat.

Medan plastbanepotar låter utmärkt från teknisk synvinkel så låter en kolbanepot sämre. Men, en kolbanepot är betydligt mer neutral. Därför är den mer lämplig att använda i ett audiosystem. Vi använder en kolbanepot som heter Alps RK27, eller Alps Blå. Den är en utmärkt kompromiss. Vissa tillverkare använder den i förstärkare som kostar runt 40K.


Motorstyrd potentiometer
En vanlig potentiometer kan förses med en motor så att den kan fjärrstyras. Det var vanligt förr, men idag används ofta digitala potentiometerkretsar istället.


Digitalstyrda potentiometerkretsar
En dig styrd pot består av ett stort antal seriekopplade motstånd. Den ena ändan av dem läggs till jord och den andra läggs till inkommande signal. Med hjälp av lika många elektroniska reläer som det finns motstånd så kan man plocka ut den signalamplitud som man önskar, alltså erhålla önskad dämpning av inkommande signal. Hela applikationen rymms i en ic krets som inte behöver ha fler än åtta ben.

En dig styrd pot är väldigt billig och den är enkel att koppla ihop med en fjärrkontroll. Men den låter inte speciellt bra. Möjligen bättre än billiga potentiometrar.

Vissa kretstillverkare erhåller färdiga system som innehåller både förförstärkarsteg och volymkontroll. Volymregleringen i dessa brukar vara bättre än i vanliga dig pot kretsar, men det finns inget sådant system som är riktigt bra.

En del tillverkare bygger upp digitala potar med diskreta komponenter. Dvs istället för att köpa en åttabens krets som innehåller den digitala poten så gör man en egen pot på ett vanligt kretskort. Används elektroniska omkopplare så brukar det inte bli speciellt bra, men om man använder mekaniska reläer så fungerar det utmärkt. Tom bättre än de allra dyraste potentiometrarna. Nackdelen är att det går åt ganska många reläer och en relativt stor kortyta. 


Mekaniska omkopplare
Ett litet antal tillverkare använder mekaniska vridomkopplare ihop med vanliga motstånd. Ett antal motstånd kan kopplas i serie eller så kan man använda endast två motstånd i varje läge. I grunden så fungerar det på samma sätt som en dig styrd pot baserad på reläer med den skillnaden att en mekanisk omkopplare kan styras från en vanlig volymratt.

En volymkontroll baserad på diskreta motstånd tillsammans med en vridomkopplare eller reläer är överlägsen. Det finns ingen färdig dig styrd pot eller vanlig pot som ens kommer i närheten.


Digitala volymkontroller
De allra flesta dacchip idag har inbyggda volymkontroller som reglerar volymen digitalt innan signalen omvandlas till analog.
Den digitala volymkontrollen som sitter i våra dacar håller en god kvalité. Faktum är att den är lika bra som en volymkontroll uppbyggd av motstånd och omkopplare/reläer. Det är fantastiskt att kunna erbjuda en så bra volymkontroll till ett så bra pris.


Digital/mekaniskt volym
Vill man ha riktigt bra ljud så skall man alltså välja en förstärkare med en mekanisk volymkontroll som är baserad på fasta motstånd eller en dac med digital volymkontroll.

Vårt high end försteg Pre 906 och hörlurssteget Ear 909 använder en volymkontroll som är baserad på en mekanisk omkopplare. Bättre än så blir inte en analog volymkontroll.

Vill man ha riktigt bra ljud, utan att det behöver kosta lika mycket, så skall man välja ett ljudsystem där volymen regleras digitalt, alltså innan själva da omvandligen, till exempel vår dac D90. Nackdelen är att man då endast kan ansluta digitala signalkällor. De som endast använder digitala källor bör använda en dac med volymkontroll och ansluta denna direkt till ett slutsteg.