Våra högtalarlådor
Vi tillverkar våra lådor i tät, tjock och styv björkplywood som lamineras med viskoelastiska skikt. Det ger ett lådmaterial med en mycket hög undertryckning av resonanser och störningar.

Det finns idag flera tillverkare som använder samma teknik, men vi var faktiskt först när vi lanserade 45x och SL12x i mitten på 80-talet.

Jämfört med traditionella material är det dyrt och komplicerat, men resultatet blir en nära nog perfekt låda.


Vårt lådmaterial jämfört med MDF
För länge sedan så tillverkade vi två olika högtalare: SL12 och 45. De tillverkades i 19 mm MDF. Lådorna var ordentligt stagade inuti och ihopsatta på bästa möjliga sätt. 45 kostade 2600 kr.

Båda högtalarna tillverkades även i vårt dämpade laminat, som på den tiden var nytt och fick då tillägget "X". Allt annat än själva lådorna var identiskt.

45x kostade 3600 kr. Den ljudmässiga skillnaden var så stor jämfört mot MDF versionen att 90% köparna valde denna lite dyrare variant där MDF:en ersatts med plywood från finska långsamväxande björkar som dämpats med viskoelastiska skikt.

Kunderna kunde provlyssna på både 45 och 45x. Deras val visar med all tydlighet att MDF inte lämpar sig att tillverka högtalare av. Man måste även väga in att på den tiden, ungefär 30 år sedan, så var både elektronik och filter betydligt enklare än vad vi har idag. Ändå upplevdes skillnaden som så stor att nästan alla ratade högtalarna i MDF.

Efter en tid så slutade vi helt att tillverka lådor i MDF.
MFD är ett fantastiskt material. Det är billigt och det är lätt att bearbeta. Det är ett dött material som inte rör sig med varierande luftfuktighet vilket gör det mycket lämpligt att måla.


Ett enkelt sätt att testa lådor
Ett alldeles utmärkt och mycket enkelt sätt att prova om en högtalarlåda är bra är att hålla en speldosa mot lådan. Om lådan förstärker speldosans ljud, då är den kass eftersom den kommer att förstärka elementens ljud på samma sätt. Det är inte lådan vi vill höra, det är elementkonernas rörelser. Allt annat är distorsion.

Om lådan inte förstärker speldosans ljud, då är lådan bra.