3 dagar med 2 lådor från Harmony Design

Högtalarna anlände till kontoret vid lunchtid. Jag fick låna en vagn på vaktmästeriet. Snabbt ner med de två pakten till bilen i garaget. Eftermiddagen gick fort men hela tiden fanns tanken där - undrar nu hur dessa ljudburkar låter. Blir jag besviken igen, blir jag oberörd, nollställd eller finns det en överraskning i lådorna i bagageutrymmet.

Väl hemma från jobbet tar sambon och jag var sin låda ur bilen och kånkar upp till lägenheten. Ganska tunga dessa lådor. Vad det är som väger, kraftfulla magneter, koppartunga delningsfilter eller stabila lådor. Uppackning av fraktkartonger med den välkända vita frigoliten, björklådorna ser snygga och solitt stabila ut. Snabb urkoppling av de befintliga trotjänarna till högtalare och inkoppling av de nyanlända ljudalstrarna.

Vilken skiva ska jag ta, jag hittar inte favisskivan, det får bli denna. På med slutsteget och in med skivan i Cd-spelaren. Oj, detta var något annat…! Måste testa om det funkar med liveinspelad jazz – ja, vilken rumskänsla – oj, hörs hur barpersonalen stämplar in något i kassaapparaten. Lite Bowie från 70-talet – rösten låten fantastiskt och PANG där kom trummor och bas in – bra tryck och dynamik. Mike Garsons pianospel låter fantastiskt, vilken fantastisk ljudbild i en gammal studioinspelning från 1973! Men funkar det med distade gitarrer också – in med nyaste punkskivan direktimporterad från USA – ja inga problem! Några tester till, på med radions P1 och tal. Japp rösterna låter naturliga både mans- och kvinnoröster. Sist men inte minst hur låter applåder, jo det låter faktiskt som en hel sal med människor som klappar efter en teaterföreställning på Dramaten. Mycket lovande.

Så här fortsatte det i två dagar till. Snabbt hem från jobbet, in och testa ena ljudkällan efter den andra. Streama musik via nätverket och DACen. Låter underbart! Mattias på Harmony Design hade lovat att jag skulle få testa högtalarna (stativare Stridbeck 10.5) i två till tre veckor. Jag har bestämt mig efter tre dagar. Dessa högtalare kan inte under några omständigheter skickas tillbaks till Götet. De blir kvar.

Jag har både ägt och provlyssnat många olika högtalare. Men bara ägt två par jag varit riktigt nöjd med och bara provlyssnat tre stycken högtalare som jag tycker spelat i denna kvalitetsklass. Första ”braiga” köpet var när det slogs på stort och vid 30-års ålder fick ett par begagnade Infinityhögtalare ur referenceserien (tyvärr så krokna skumgummikanterna på baselementen på ålderns höst). Provlyssning i butik kan jag bara minnas liknande ljudupplevelse på Harrods i London någon gång på 90-talet och en high-end LINN-anläggning för en ouppnåligt stor pundsumma samt en stereomässa i Stockholm för ca 10 år sedan och en ELAC-högtalare för 40 000 pix. Men jag kan bara minnas EN gång som jag hört något klart bättre och det var för något år sedan på Sheraton Hotell i Stockholm och en TAD-anläggning för sjusiffriga belopp.

Vad är det jag gillar:
Rumskänslan, högtalarna klarar av att placera ut instrumenten i inspelningsrummet.
Dynamiken, de klarar både starkt och svagt och kan drämma till när det behövs.
Naturlig återgivning, en high-hat låter som en high-hat (och inte som… vad det nu kan liknas vid) och en akustisk gitarr och ett piano låter som de ska göra.

Finns det något som kan bli bättre:
Det är klart en det sista i basen finns inte i stativarna och det märks även lite i mellanregistret, även om det är mindre än väntat. Det märks t ex när man lyssnar på en kontrabas, kroppen finns inte riktigt. Basen blir lite för stum. Jag har testat med en sub
woofer, kan funka (tänk om det fanns en subwoofer från Harmony Design som var specialanpassad till dessa stativare…). Men man kan ju köpa storebror också för 39 000 kr (golvare).

Är det något man bör tänka på:
Det känns som det krävs en hyfsad förstärkare. Å, sist men inte minst, man blir lätt överraskad hur välbekanta musikstycken byter skepnad. Ibland kan en favolåt inte låta lika bra längre (man får då lyssna på favolåten på annat sätt), men bra inspelningar blir alltid en underbar och upplyftande ljudupplevelse. Och appropå bra inspelningar, jag har hittat många inspelningar som jag inte trodde var så särskilt bra som riktigt blommat ut – hur kul som helst.

Slutsatsen blir, skicka fakturan så sätter jag i pengarna, och grattis Harmony Design och Matthias, detta måste vara en ljudbomb som jag tyvärr tror för få ljudälskare hittills lyssnat till.

Undertecknat av
MYCKET nöjd kund!

P.s Vilka närfältsmonitorer, det funkar ju hur bra som helst att sitta riktigt nära och lyssna och därmed slippa konstiga rumsreflexer som tyvärr allt som oftast förstör en hel del. D.s