Ear 903

Image

Ear 903 bygger vidare på den omtyckta Ear 90, men är en modern, helt nyutvecklad konstruktion, både vad beträffar låda och elektronik. Resultatet är en enastående ljudkvalitet och en riktigt fin låda med träsidor.

I grunden är Ear 903 en industriell produkt: En god teknisk lösning kombinerad med ett kompromisslöst krav på att ljudet skall vara neutralt och ofärgat.
Arkitektur
Elektroniken i Ear 903 består i huvudsak av två enheter: Nätdelens filtersektion med både passiva och aktiva filter och så själva förstärkarkortet där även spänningsregulatorn finns.

Korten i Ear 903 är fyrlagers med solida kopparplan för jord och matningsspänningar.
Det, tillsammans med att nätdelens regulator levererar sin spänning direkt till matningsplanen utan något kablage, innebär en optimal koppling mellan nätdel och förstärkare.

Ear 903 har en signalväg som är helt DC kopplad. Utgången övervakas av ett DC skydd.

Själva nätdelen har, för att undvika störningar, ett eget kort för likriktning, passiv filtrering, aktiv filtrering och förregulator.
Nätfilter
Alla de moderna IT produkter som vi idag kopplar in våra eluttag orsakar en hel del likspänning på elnätet.
Därför har Ear 903 ett nätfilter som blockerar likspänning. Det betyder att nättransformatorns kärna inte kan mättas av inkommande likspänning.
Det finns externa likspänningsfilter att köpa för tusentals kronor som anses lyfta ljudet avsevärt, men Ear 903 har alltså ett sådant filter inbyggt.
In och utgång
Med balanserat både in och ut kan Ear 903 tyckas vara komplicerad. Så är det förstås, men balanserat är en förutsättning om man vill ha riktigt bra ljud.

Om man inte har någon balanserad utgång på sin signalkälla så går det alldeles utmärkt att använda en sladd med en rca kontakt i signalkällan och en balanserad xlr kontakt i den ända som man pluggar in i Ear 903. Det är mycket enkelt, självfallet säljer vi sådana kablar.

Att ansluta sina lurar till den balanserade utgången är inte lika enkelt. Med lite tur så räcker det med att byta ut 6,3 mm kontakten som sitter på hörlurskabeln mot en xlr kontakt, men det förutsätter att hörlurskabeln består av fyra st separata ledare, två för varje kanal. Om kabeln inte består av fyra ledare så måste man byta den.

Självfallet ordnar vi med byte av kontakt eller byte av hela hörlurskablaget.
Om du är osäker på hur kabeln till dina lurar ser ut inuti, sänd oss ett mail så återkommer vi med info om hela kablaget behöver bytas eller om det räcker med att endast byta kontakten, samt prisuppgift.

Om proceduren att fixa med kontakt och ev kabel känns för besvärlig, då skall man inte köpa Ear 903. Man skall istället köpa Ear 90 MKII. Även om Ear 903 har en bättre nätdel än Ear 90 MKII, så är det slöseri att köpa Ear 903 om man inte använder den balanserade utgången. Ear 903 fungerar förvisso utmärkt via 6,3 mm utgången, men för att kunna använda Ear 903 fullt ut så skall den balanserade utgången användas.


Kontakter
På fronten finns en st balanserad utgång via en 4 polig xlr kontakt.

På baksidan finns en st obalanserad utgång via en vanlig 6,3 mm hörlurskontakt.

Så här skriver den tyska tidningen Ear In när de testade Ear 903 i sitt januari nr 2017:

Ear 903 fascinerar med en otrolig skärpa och musikalitet.
Allt som allt är ljudet mycket nära idealet, en förstärkare utan ljud, eftersom jag inte kan beskriva någon ljudbild.

Det skulle kunna innebära att ljudet är tråkigt, men så är det inte, tvärtom. Ear 903 förbättrar nästan varje hörlur och driver den till topp prestanda. Ear 903 har exakt baskontroll med tydliga konturer och ett finjusterat mellanregister, samt ett extremt transparent högfrekvensområde.

Sammantaget är förstärkaren mycket avslöjande för signalkälla, hörlurar och inspelning. Klangen är så neutral och klar att alla dynamiska krav tillfredställs på ett självklart sätt.

Harmony Design Ear 903 är en stark rekommendation för en helt symmetrisk systemkonfiguration. Denna svenska hörlursförstärkare är perfekt för att uppfylla de högsta förväntningarna om neutralitet och precision. Även i obalanserat bruk bör förstärkaren inte underskattas.Så här skriver HiFi & Musik när de testade Ear 903 i maj 2017:

Så har du lurar som går djupt? Koppla dem till Ear 903 och du kommer att upptäcka exakt hur
djupt de faktisk går. Men förstärkaren är långt ifrån någon tung slugger för här
finns raffinerad smidighet och en dynamisk spännvidd som man inte är van vid i
prisklassen.

 • Data

  Bredd: 245 mm.
  Höjd: 55 mm.
  Djup: 206 mm.

  Vikt: 2,5 kg.

  Ingång: Balanserad.

  Utgångar, totalt 3 st
  En 6,3 mm på fronten.
  En balanserad med 2 st 3 poliga xlr på baksidan.
  En balanserad med 1 st 4 polig xlr på baksidan.

  Förstärkning: 14 db.

 • Utförande

  Ear 903 är eloxerad i svart eller natur.

  Sidor finns i olika trädslag

  Körsbär
  Valnöt
  Bok
  Lönn

 • Balanserad ingång

  Självklart är det allra bästa att koppla Ear 903 till en balanserad utgång.

  Men om det bara finns rca utgång så kan man ändå koppla in Ear 903. Det gör man genom att använda en kabel med en rca kontakt i ena ändan och en xlr kontakt i andra.

  Vi säljer sådana kablar. Klicka här för mer information.

 • Uppgradera din Ear 90 eller din DA9 till Ear 903

  Vi byter in din gamla Ear 90 eller din DA9 mot en ny Ear 903.

 • PRESS

  Test av Ear 903 i tyska tidningen Ear In. Nr 1/2017. Test av Ear 903 i tyska tidningen Ear In. Nr 1/2017. Test av Ear 903 i HiFi & Musik nr 5-2017
PRISER
Ear 903 med Alps volymkontroll 12 500 kr
Pris om en st Ear 90 eller en st DA9 lämnas i inbyte. 8000 kr resp 10 000 kr
Ear 903 med Elma/Dact volymkontroll 15 000 kr